Kdo by odolal pochoutkám na grilu

Datum: 03.12.2010
  | 
Kategorie: Realitní průvodce
 |  
Publikoval: David Svoboda
Jakmile se venku oteplí, přijde čas tohoto šikovného zařízení, které si našlo své místo na spoustě zahrad, balkónů, teras a venkovních prostor vůbec. Dneska již víme, že své místo na grilu nemá jen maso, ale také zelenina, ovoce nebo houby. Při troše fantazie se dá upravit prakticky cokoliv, samozřejmě chutně a na čerstvém vzduchu. Česko není USA a přistupujeme ke grilování jinak, přesto je u nás jeho obliba dnes již srovnatelná.

Kdo by také odolal lákavým steakům, žebírkám či klobáskám. Není od věci si čas od času udělat poctivý táborák, ale pochoutky z grilu – to je jiná liga. V dnešní době lze sehnat gril přesně pro náš venkovní prostor, odpadá tak strachování, zda se s grilem vejdeme domů či nikoliv. Velké zařízení jsou již minulostí a tak se můžeme směle pustit do výběru. Pojďme si představit ty nejlákavější možnosti, které tuzemský trh v současnosti nabízí.

Grily na dřevěné uhlí

Veteráni ve své kategorii dostávají nový kabátek a vezou se dál na vlně popularity. Jsou oblíbené nejen pro svou jednoduchost, ale také odolnost, která se osvědčí i během nepřízně počasí. Jak je z názvu patrné, jsou potraviny upravovány na rozžhaveném či lépe řečeno doutnajícím dřevěném uhlí, které dá upravovanému jídlu nezaměnitelnou chuť. Kvalitní grily na dřevěné uhlí mají ventilační otvory, který se dají zapálit pomocí podpalovačů. Stejně tak disponují uzavřeným víkem, které s sebou přináší jeden důležitý benefit, a sice minimalizaci pravděpodobnosti vznícení ohně, protože jak víme, kde není kyslík, není ani oheň. Pokud si nepořizujeme vyložené střízlíka, můžeme očekávat, že náš gril bude vybaven také praktickými kolečky a několikero bezpečnostními úchyty.

Elektrické grily

Varianta, která se hodí stejně dobře do venkovních prostor jako do uzavřených. Topná spirála zahřívaná elektrickou energií je plnohodnotnou náhražkou klasického grilu nebo plynového hořáku. Velkou výhodou elektrického grilu je krátký zahřívací čas, což v praxi znamená, že za pár minut po zapojení můžeme zvesela grilovat. Tento druh grilu je vhodný i pro použití v zimních měsících, takže si oblíbený pokrm můžeme užít po celý rok. Některé grily z této kategorie podporují i přípravu populárního fondue, ať už masového nebo sýrového. Pokud je součástí odnímatelný, nepřilnavý povrch máme možnost jej bez starosti očistit v myčce.

Plynové grily

Setkáváme se u nich s podobným zpracováním jako u elektrických grilů s tím rozdílem, že místo elektřiny je ohřívacím prostředkem plyn. I zde je výhodou absence štiplavého kouře a přepáleného tuku, takže je možno plynový gril bez starosti používat i v choulostivých interiérech nebo na balkonech. Moderní technologie umožňují rovnoměrnou teplotu po celé ploše grilovacího roštu a tak se grilované pokrmy podaří vždy na nejvyšší možnou míru. Plynové grily se vyrábí ve velkém provedení i v praktickém malém, které se dá pohodlně přenášet. V tomto případě také platí, méně nečistot – snadnější údržba.

Lávové grily

Patří rovněž do kategorie plynových grilů a už svým názvem jsou specifické. V grilu se zahřívají lávové kameny, které jsou v dnešní době velice populární díky zdravému zpracováním upravovaných potravin. Disponují totiž téměř naprostou absencí škodlivých látek, jež se uvolňují při odkapávání tuků. Lávové kameny jsou totiž porézní, což znamená, že vstřebávají všechny nečistoty, které vznikají při úpravě masa. Navíc produkují ve spolupráci s grilovanou pochutinou neopakovatelné, originální aroma a šetří náklady!